keskiviikko 10. syyskuuta 2014

The Syysherkku – tattirisotto


Syyskuuta!

Ensimmäiset värikkäät lehdet ovat pudonneet maahan eikä mahtavilta tattisaaliskuvilta ole välttynyt varmastikaan kukaan. Upea syksy! Herkkutatteja tuntuu löytyvän joka paikasta, jopa sieltä, missä niitä ei kasva koskaan. Tänään hurruteltiin kiertoilmauunilla muutama pellillinen viipaloituja herkkuja kuivaksi talven varalle ja padassa porisi mikäpä muukaan kuin tattirisotto! (Suorastaan pakko postata tämä tänne tässä välissä ennen sitä boeuf bourguignonia. Siihen voidaan palata vaikka heti huomenna.) Ohje on varsin perus-sellainen, mutta halutessaan tätä voi toki muunnella... Ei tosin ihan äkkiä tule mieleen, että miten ja miksi, koska tällaisenaan tämä on aivan loistava ja sai myös lapsilta ylistävät arviot. Mutta... no, ainahan kaikkea voi muunnella. :)



Tattirisotto
4–5 hengelle


oliiviöljyä paistamiseen
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna 
n. 5-10 dl tuoreita tatteja kuutioituna
3 dl arborio tms. risottoriisiä
1-1,5 dl valkoviiniä tai pieni tilkka sitruunamehua
8-10 dl kuumaa lihalientä (esim. vasikkafondi sopii hyvin)
suolaa, pippuria
20 g voita
150 g tuoretta parmesania raasteena

Kaada oliiviöljyä pataan reilu loraus öljyä. Lisää sipulit, anna kuullottua hetki, lisää sienet muutamassa erässä. Sekoittele ja paista kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää riisi, kääntele sitä kuumassa padassa muutama minuutti, älä anna riisin palaa. Lisää valkoviini. Anna kiehua, kunnes neste on haihtunut. Ala sitten lisätä lihalientä 1-2 dl kerrallaan, keittele hiljaisella tulella pohjaa myöten sekoitellen, lisää nestettä kun entinen on imeytynyt riisiin. Riisin kypsyminen vie noin 20 min, maistamalla huomaat, kun se on sopivan kypsää. Lisää (tarvittaessa) suolaa, mustapippuria myllystä, puolet juustoraasteesta sekä voi, sekoita kaikki sekaisin. Tarkista maku ja tarjoa saman tien parmesanraasteen, salaatin ja tuoreen leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti