torstai 11. syyskuuta 2014

Burgundi porisemaan


No niin! Nyt pitemmittä jorinoitta siihen Boeuf bourguignoniin eli Burgundin pataan. Mikään ei estä hyödyntämästä tähänkin metsäsieniä, mutta jos et jaksa lähteä keruuhommiin, sopivat kaupan tuoreet herkkusienet oivallisesti. 

Pari sanaa reseptistä vielä: Suomessahan tähän jostain syystä tavataan laittaa hillosipulia (sic!). Yhtäkään ulkomaista reseptiä lukiessa ei tällaista kammottavuutta ole näkynyt. Joten: sanoimme rohkeasti EI hillosipuleille. Lisäksi sanoimme tällä kertaa EI myös pekonille. Sen maku saattaa joskus peittää alleen muut maut jopa liiankin tehokkaasti, joten jätimme sen pois. Jos tekee mieli pekonia, anna mennä. Tämä resepti on kyhäelmä useista resepteistä ja seassa jonkin verran omaakin, joten olkaapa hyvä! Tässä se nyt on!


Boeuf bourguignon – Burgundin pata
6 hengelle


oliiviöljyä ja voita paistamiseen
1 kg naudan paistilihaa 1,5 cm kuutioina
4 sipulia ohuina viipaleina
6 porkkanaa reiluina paloina
1 valkosipulin kynsi
2 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl punaviiniä
vettä
Yrttejä: laakerinlehti, persiljan oksia muutama, muutama timjamin oksa, rosmariinin oksa
2 rkl tomaattipyrettä
suolaa, pippuria
200 g pieniä herkkusieniä
lehtipersiljasilppua koristeluun

Ota liha hyvissä ajoin lämpiämään huoneenlämpöön. Ripottele lihalle suolaa ja pippuria, kuumenna öljy ja voi padassa, lisää liha vähä kerrallaan pataan, ruskista kauniin väriseksi. Kaada toiselle vadille odottamaan. Lisää hiukan öljyä ja paista sipulit kullanruskeiksi keskilämmöllä. Lisää loppuvaiheessa myös porkkanat pataan. Ripottele vehnäjauhot sipuleille, sekoita kunnolla sekaisin ja kypsennä muutama minuutti. Lisää punaviini, sekoita. Kun viini kiehuu, lisää lihat takaisin pataan, kaavi mukaan myös kaikki niistä irronnut neste. Lisää vettä niin, että liha peittyy kunnolla. Lisää yrtit, valkosipuli ja tomaattipyre. Anna porista hiljaisella tulella pari, kolme tuntia. Sekoita välillä pohjaa myöten, ettei pata pala pohjaan. Lisää noin puoli tuntia ennen valmistumista herkkusienet pataan. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa, korista lehtipersiljalla ja tarjoa. Kylkeen sopivat riisi tai peruna ja tietysti tuore leipä, jolla voi kaapia lautasen puhtaaksi. (Sopii aivan erinomaisesti edellisenä päivänä valmistettavaksi.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti