tiistai 17. kesäkuuta 2014

Juhannus tulee, oletko valmis: Raparperi-pavlova





Raparperi: parasta. Pavlova: parasta. Emme keksi yhtään syytä olla yhdistämättä näitä. Sitruuna-pavlova on kuulunut suosikkeihimme jo pitkään ja suomalainen kesäversio aiheesta toimii todella ihanasti. Vielä emme tiedä tuleeko juhannuksena lunta vai selviämmekö rännällä ja rakeilla, mutta yksi asia on selvää: Raparperi-pavlovan kun tekaiset juhannukseksi, niin kylmyys väistyy ja juhannustanssitkin muuttuvat baletiksi kuin itsestään.

Raparperi-pavlova
6-8 annosta

Täyte:
n. 500 g raparperia
vajaa 1 dl vettä
1-1,5 dl fariinisokeria

Täyte kannattaa valmistaa ensin, niin että se ehtii rauhassa jäähtyä. Kuumenna vesi ja fariinisokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää pilkotut raparperin varret kattilaan, keitä hetki. Keittäminen kannattaa lopettaa ajoissa, niin että raparperi on vielä rapsakkaa. Lisää halutessasi sokeria. Kannattaa kuitenkin muistaa, että marenkipohja on varsin makea. Anna jäähtyä rauhassa.

Marenkipohja:
4 munanvalkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl perunajauhoa
1 tl sitruunamehua

Kuumenna uuni 125 asteeseen. Vatkaa munanvalkuaiset kevyeksi vaahdoksi, lisää alkuvaiheessa sitruunamehu, lisää vähitellen puolet sokerista. Sekoita perunajauho loppuun sokeriin ja lisää seos vähitellen koko ajan vatkaten valkuaisvaahtoon. Vatkaa marenkivaahtoa, kunnes se on kiiltävää. Levitä taikina ympyrän muotoon öljytyn leivinpaperin päälle. Taikina kohoaa jonkin verran uunissa, joten reunoille kannattaa jättää hiukan tilaa tätä varten. Paista 125 asteessa 1,5 tuntia, käännä sitten lämpö pois ja anna pohjan jäähtyä rauhassa lämpimässä uunissa.

Lisäksi:
1 prk kevytvispiä tai vispikermaa

Kokoa kakku kakkulautaselle juuri ennen tarjoamista: irroita pohja leivinpaperista. Jos pohja menee rikki, ei hätää. Pahimmat kolhut saa paikattua kermavaahdolla. Levitä kermavaahto marenkipohjalle ja laita tämän päälle raparperikompotti. Korista syötävillä kukilla halutessasi ja tarjoa heti.

3 kommenttia:

  1. Tämä täytyy ehdottomasti testata! On varmasti hyvää.

    VastaaPoista
  2. On! Kerro mitä pidit ja hyvää juhannusta, Anu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli ja pavlova sai isot kehut koko juhannusporukalta. Tein ensimmäistä kertaa itse marenkipohjan ja säästän tämän ohjeen tulevaisuuteenkin, sillä pohja(kin) onnistui hienosti. Kiitos ja hyvää juhannuksen jatkoa teillekin :)

      Poista