tiistai 3. kesäkuuta 2014

Täällä taas + Top 5!


Ystävät! Kiitos kärsivällisyydestänne. Emme ole unohtaneet teitä tai itseämme. Saimme aika paljon huomiota TS Ruoka -pestimme loppupuolella ja pysähdyimme hetkeksi miettimään blogimme suuntaa. Laajensimme jo viime vuonna juttujamme myös vanhan keittokirjamme ulkopuolelle ja sillä linjalla jatkamme nytkin. Amerikka ja Keittokirja tulevat pysymään osana blogiamme ilman muuta mutta kirjoitamme vastedes vapaammin myös muista ruokaan ja ruoanlaittoon liittyvistä asioista. Saattaapa joukkoon eksyä välillä myös jokunen puutarhajuttu ym. Antakaa meille myös palautetta – mikä miellyttää, mikä ei. Saa haukkua ja kehua. "Ei yhtään pataruokaa enää!" "Ei missään nimessä mitään viiniköynnösten hoitovinkkejä!" "Ehdottomasti viiniköynnösten hoitovinkkejä!" Antaa tulla vaan, otamme kaiken vastaan. Niin, ja aiomme blogata melko aktiivisesti.

Uusi blogimme starttaa paluulla vanhaan. Nimittäin tuonne TS Ruokaan ehti kertyä hieno joukko hyviä reseptejä ja muutama onnistunut valokuvakin. Valitsimme niistä 5 suosikkiamme. Kuvat, reseptit ja pienet jutut ohessa. Tervetuloa uuteen blogiimme!

1. Omenapai No. 1. – Apple Pie No. 1.

Pihamme kuusi omenapuuta tuottavat joka syksy melko kivan sadon ja olemmekin innokkaita omenareseptien tekijöitä. Jos asian sanoo toisin, meillä on syksyisin hemmetinmoinen kasa omenoita ja olemme niiden kanssa pulassa kaiken muun syyspuutarhatouhun keskellä. Tässä reseptissä viehättää mainio vanhanajan tunnelma ja aito amerikkalainen makumaailma. Salaisuus amerikkalaisuuteen on muskotti – ei Suomessa niin yleinen, mutta todella hyvä omenapiirakkamauste. Omenapai No. 1. on takuuvarma menestys, ja alempaa tästä postauksesta löytyy sille myös täydellinen kumppani.





Omenapiiras. – Apple Pie.
6-8 hengelle

Pohja:
200 g voita
7,5 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl suolaa
n. 1 dl kylmää vettä


Täyte:
vajaa 1 kg happamia omenoita kuorittuna ja viipaleiksi leikattuna
2 dl sokeria
voita
1 tl kanelia
1/4-1/2 tl muskottia


Nypi jauhoihin voi, lisää suola. Lisää kylmää vettä ja pyöräytä yleiskoneessa sekaisin niin, että taikina vetäytyy palloksi. Kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään siksi aikaa, kun teet täytteen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kauli puolet taikinasta pyöreäksi noin 3 mm paksuksi levyksi, ja aseta se irtopohjavuoan tai metallisen piirakkavuoan pohjalle. Laidat saavat nousta noin kolme senttiä ylöspäin, halutessasi voit tasoittaa reunan jos se on repaleinen. Kaada pohjalle omenaviipaleet, keko on suuri mutta täyte vetäytyy kyllä kypsyessään kasaan aika lailla. Keko saa olla reunoilta hiukan matalampi, jotta reunat saa suljettua. Sekoita sokeriin kaneli ja muskotti. Kaada sokeriseos omenoiden päälle, kopsauta vuokaa muutaman kerran, että sokeri vajoaa omenoiden sekaan. Tiputtele päälle muutama pieni nokare voita. Kauli loppu taikina samanlaiseksi levyksi, nosta se omenoiden päälle. Kostuta reunat vedellä, painele ne tiukasti kiinni. Pistele haarukalla muutama reikä kanteen, että höyry pääsee ulos. Paista 180 asteessa noin tunti uunin keskitasolla. (Alle kannattaa laittaa pelti, täytteestä saattaa valua nestettä paiston aikana.) Anna jäähtyä ja tarjoa joko haaleana tai täysin kylmänä esim. vaniljajäätelön kanssa.

---


2. Fisut & potut – Fish & Chips suomalaisittain

Kokosimme vanhan kirjamme ohjeista Fish & Chips -tyyppisen kokonaisuuden, josta tulikin hieman yllättäen aivan käsittämättömän onnistunut brittimukaelma. Kesäruokaa parhaimmillaan, ja tuo tartarkastike kruunaa tämän ruokalajin erittäin upeasti. Ahvenet tietysti ongitaan itse, mutta jos tarpeeksi hyviä tekosyitä on olla lähtemättä kalareissulle, menköön nyt sitten kaupan fileistä tämän kerran.













Tartarkastike. – Tartar Sauce.
2,5 dl majoneesia
1 rkl kapriksia pieneksi silputtuna
1 rkl kurkkupikkelsiä
3 rkl hienoksi silputtua lehtipersiljaa


Sekoita mausteet majoneesiin. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista.

Tikkuperunat uunissa
4 hengelle

1 kg perunoita
oliiviöljyä
nippu yrttejä: esim. rosmariinia, salviaa, timjamia
pippuria
suolaa


Pese perunat. Leikkaa ne reiluiksi tikuiksi tai lohkoiksi. Laita perunat kulhoon. Kaada päälle kunnon loraus oliiviöljyä. Mausta silputuilla yrteillä ja pippurilla, sekoita kunnolla. Suola kannattaa lisätä vasta paistamisen jälkeen, koska se imee perunoista vettä ja kastelee pellin. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 225 asteessa noin 30-45 min, kunnes perunat ovat kypsiä ja mukavasti ruskistuneita. Kääntele pari kertaa paistamisen aikana. Ripottele päälle suolaa ja esim. lehtipersiljasilppua ja tarjoa.

Paistetut ahvenfileet
2-4 hengelle

0,5 kg ahvenfileitä ruodot leikattuna pois
suolaa, pippuria
n. 1 dl vehnäjauhoa
1-2 munaa
n. 1 dl korppujauhoa
paistamiseen öljyä ja voita
tarjoiluun esim. sitruunalohkoja


Ripottele fileille molemmin puolin suolaa ja pippuria. Mittaa vehnäjauho ja korppujauhot omille lautasilleen. Vatkaa muna kevyesti omalla lautasellaan. Kuumenna pannu, kaada siihen pari, kolme ruokalusikallista ruokaöljyä ja saman verran voita. Kääntele kalafile vehnäjauhossa, kasta se sitten kananmunaan ja kieritä se sen jälkeen vielä korppujauhoissa ja laita suoraan kuumalle pannulle. Tee samoin muille fileille, samalla kertaa voi paistaa muutaman fileen. Paista muutama minuutti, käännä ja paista vielä hetki. Pidä fileet lämpimänä tarjoamiseen asti, tarjoa sitruunan kanssa.

---


3. Munia kupissa. – Eggs in Basetti. 

Putinkiklassikko, josta olemme saaneet ehkä eniten ylistävää palautetta. Täysin omanlaisensa aamiais-/brunssimunaruoka, jonka yksinkertaisuus on lähes nerokasta. Resepti on helppo ja nopea, ja se taipuu vaivattomasti minkä kokoiselle porukalle tahansa. Moni lukijamme on ottanut tämän vakioreseptikseen. Ruokalajin faneihin liittyi myös Antti Vahtera, jonka kanssa saimme tehdä tätä esiintyessämme Turun Ruokamessuilla viime syksynä. Vahtera söi kulissien takana vuoat tyhjiksi.










Munia kupissa. – Eggs in Basetti.
1 hengelle

Öljyä vuoan voiteluun
n. 2 rkl ruokakermaa
n. 2-3 rkl vastaraastettua parmesania tai muuta voimakasta juustoa
2 munaa
suolaa, pippuria


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele vuoka reilusti öljyllä. Kaada pohjalle ruokakermaa niin, että pohja peittyy. Ripottele päälle juustoraastetta. Riko munat varovasti vuokaan, koita pitää keltuaiset ehjänä. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle vielä hiukan juustoraastetta. Paista 200 asteessa keski-ylätasolla noin 10-12 min. Jos pidät puolikypsästä keltuaisesta, voi paistoaikaa hiukan lyhentää.

---

4. Cinnamon Rolls – Kanelipullat

Näitä syödessä hiipi mieleen lähestulkoon ärsytys: Pitääkö niiden (amerikkalaisten) osata tämäkin niin hyvin. Korvapuustin amerikanserkku on tahmeaa, ihanan sitkeää ja hävyttömän hyvää. Kaiken lisäksi voita ja sokeria on vain nimellisesti – tämä ei tuhoa edes kesäkuntoprojektia.





Cinnamon Rolls – Kanelipullat
uunivuoallinen

5,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl fariinisokeria
2 1/4 tl kuivahiivaa
1 1/4 tl suolaa
1 rkl kanelia
2,5-3 dl huoneenlämpöistä vettä


Täyte:
2 rkl voita sulatettuna
2 rkl sokeria
0,5 rkl kanelia


Kuorrute:
2,5 dl tomusokeria
2-3 rkl vettä
1 tl vaniljasokeria tai -uutetta


Sekoita kuivat aineet kulhossa hyvin sekaisin. Lisää 2,5 dl vettä ja sekoita, lisää vielä hiukan vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta. Taikina saa olla melko kosteaa, mutta ei aivan velliä. Peitä kulho kelmulla ja laita yöksi (8 h ajaksi) jääkaappiin. Ota kulho huoneenlämpöön, anna taikinan lämmetä noin puoli tuntia. Levitä työtasolle reilusti jauhoja, taputtele taikinasta noin 30×35 cm kokoinen levy. Sekoita täytteen ainekset ja levitä taikinalevyn päälle. Rullaa levy aloittaen pitkältä sivulta ja leikkaa se 10-12 palaksi. Laita palat leikkuupinta ylöspäin voideltuun irtopohja- tai muuhun uunivuokaan bostonkakun tapaan. Anna kohota noin tunnin ajan. Loppupuolella kohotusta voit laittaa uunin lämpiämään 220 asteeseen, paista noin 30 min. Anna jäähtyä 15-20 min, kuorruta ja tarjoa lämpimänä. Aivan kuuman pullakakun päälle kuorrutetta ei kannata kaataa tai se sulaa ja imeytyy taikinaan.

---

5. Ranskalainen jääkerma – eli aivan kertakaikkisen mahtava vaniljajäätelö

Kuinka hyvää voi saada jäätelöstä kotikonstein? Todella hyvää. Tällä ohjeella onnistut keräämään kesävieraiden ylistävät kehut. Vanhanajan vaniljaa ihan kirjaimellisesti. Syö kulhosta, kupista, tötteröstä tai vaikkapa tuon Omenapai No. 1.:n kanssa.



































Ranskalainen jääkerma. – French Ice Cream.
n. 1,5 l valmista jäätelöä

4,5 dl punaista maitoa
2 vaniljatankoa tai 1 rkl vaniljasokeria
2,5 dl sokeria
5 keltuaista
1 dl glukoosisiirappia
4,5 dl kuohukermaa


Kuumenna maito ja halkaistut vaniljatangot kiehuvaksi. (Jos käytät vaniljasokeria, lisää se vasta kerman kanssa.) Vispaa keltuaiset ja sokeri kunnolla sekaisin, lisää myös glukoosisiirappi ja sekoita. Siivilöi kuuma maito keltuais-sokeriseokseen vispaten. Kaavi vaniljatangoista siemenet maito-keltuaisseokseen. Laita seos miedolle lämmölle kattilaan tai kerroskattilaan vesihauteeseen ja kuumenna jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. Älä keitä, ettei seos kokkaroidu. Lisää kerma. Kaada pakastuksen kestävään rasiaan ja anna jäähtyä. Pakasta muutama tunti, kunnes seos on kohmeista. Surraa seos sauvasekoittimella sekaisin ja laita takaisin pakastimeen. Anna jäätyä kunnolla. Jos haluaa, voi massan sekoittaa vielä toisenkin kerran jäätymisen aikana. Tarjoa sellaisenaan tai esim. suklaakastikkeen kanssa.


Historiallisen helppo suklaakastike
1,25 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta
(1 rkl haluamaasi viinaa, esim. rommia)


Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna jatkuvasti vispaten kiehuvaksi, keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes rakenne on siirappimaista. Tarjoa jäähtyneenä tai lämpimänä jäätelön tai esim. hedelmäsalaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti