lauantai 13. joulukuuta 2014

Ei joulunaikaa ilman saaristolaisleipää 



Esikoisen partiolippukunnalla oli perinteiset joulumyyjäiset, joihin J innokkaasti lupasi osallistua tuomalla 5 saaristolaisleipää myyntiin. Joten edellisenä yönä P sitten leipoi saaristolaisleipää. Lippukunta joutui tosin tyytymään vain kolmeen vuokaleipään viiden sijasta. P:n iloksi joku leivän ostanut kyseli reseptin perään, joten siksi tämä aihe tällä viikolla. 

Tapana on ollut näitä leipoa muutama satsi ennen joulua ja jaella sitten ystäville, tutuille ja naapureille. Ohje on helppo, ei vaadi vaivaamista jne, joten onnistuu (uskallanko sanoa: takuuvarmasti?) ei niin jauhoisiltakin peukaloilta. Ohje on alunperin jostain ruokalehdestä, mutta muokattu omaan makuun sopivaksi. Maltaiden, ruisjauhon, siirapin määriä on justeerattu niin, että maku on meille just sopiva. Nesteeksi jotkut tykkää käyttää piimää tai omenamehua (eihän nyt sentään... eihän?), meillä tykätään jouluisasta appelsiinin mausta tässä leivässä, mutta te teette juuri niin kuin tykkäätte.

Mukavaa joulunodotusta! 


Saaristolaisleipä
3–4 vuokaleipää

8 dl appelsiinimehua
2 palaa (100 g) hiivaa 
2 rkl suolaa
2,5 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
4 dl ruisjauhoa
8-10 dl vehnäjauhoa
2 dl auringonkukansiemeniä

Vuokien voiteluun voita tai leivontamargariinia
Leipien sivelyyn: 0,5 dl siirappia ja 0,5 dl vettä 

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi, murenna hiiva joukkoon, lisää suola ja siirappi, sekoita. Lisää kaljamaltaat, ruisjauho, vehnäjauhot ja lopuksi auringonkukansiemenet. Sekoita tasaiseksi. Taikina saa olla melko pehmeää/löysää. Anna kohota lämpimässä paikassa tunnin ajan. Voitele sillä välin leipävuoat. Nujerra taikina ja jaa se sitten tasaisesti vuokiin. Voit punnita vuoat ja tasata taikinan, niin leivistä tulee saman kokoisia ja ne paistuvat tasaisesti. Anna leipien kohota tunnin ajan, laita loppuvaiheessa uuni lämpenemään 175 asteeseen. Paista 50-60 min, voitele leivät runsaasti siirappi-vesiseoksella noin 30 min paiston jälkeen, tämä tekee niihin kiiltävän pinnan. Kun leivät ovat kypsiä, anna niiden jäähtyä 10-15 min vuoassaan ja kumoa sitten, anna jäähtyä kokonaan. Leipä säilyy hyvin leipälaatikossa, kun sen antaa hiukan pinnasta kuivahtaa ennen pussittamista, toki myös pakastimessa leipä pysyy hyvänä pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti