keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Talkkunaomenamurupaistos, rustiikkisen herkullinen yhdyssanahirviö 



Yksi P:n lempiresepteistä on ihanan Nigella Lawsonin mansikkacrumble. Tämä on siltä pohjalta tehty oma kehitelmä: mansikat on vaihtunut omppuun, makua antaa talkkuna, vaniljan ja etenkin sokerin kanssa on himmattu. Lopputulos on aika mukava, vähän jopa suolaisenmakea, rustiikkinen murupaistos. Kaneli jätettiin tällä kertaa paistoksesta pois, ettei se peittäisi talkkunan makua, mutta hyvinhän tuo siihen sopisi. Joten jos Sellainen Fiilis sattuu olemaan, niin go for it, reseptit on tehty rikottaviksi. ;)

Ihme juttu muuten. Talkkunaa todella vähän resepteissä missään näkee. Sääli juttu, on kyllä niin hyvää. Ehdotuksia otetaan vastaan, jos jollakulla on hyviä ideoita. Täällä lähinnä syödään sitä viilin päällä ja mustikkarahkan seassa... 

Ja nyt, kuten kuusvuotiaamme tapaa sanoa: moikka-kuippa! Ens kertaan taas!


Mantelinen talkkunaomenamurupaistos
uunivuoallinen

Vuokaan pohjalle:
1 kg hapokkaita omenia kuorittuna ja pilkottuna
0,5 dl rusinoita
2 rkl (ruoko)sokeria
4 rkl mantelijauhetta

Murupäällinen:
1 dl talkkunaa
1 dl vehnäjauhoja
2-3 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
5 rkl kylmää voita
100 g mantelilastuja
1 - 1,25 dl (ruoko)sokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita omenalohkot uunivuoan pohjalle. Ripottele päälle sokeri ja mantelijauhe sekä rusinat. Mittaa kulhoon talkkuna, vehnäjauho, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sekoita, lisää voi. Nypi seos tasaiseksi muruksi. Lisää sokeri ja mantelilastut ja sekoita sekaisin. Kaada muruseos tasaisesti omenoiden päälle. Paista uunin alatasolla kunnes omenat ovat pehmeitä eli noin 45 min, suojaa tarvittaessa foliolla, ettei paistos pala. Tarjoa lämpimänä ja jäähtyneenä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti